Vezető akarsz lenni? Ha már az vagy, akkor valóban Te Vezető vagy?

Vezető akarsz lenni? Ha már az vagy, akkor valóban Te Vezető vagy?

 

Ki is az a vezető? Micsoda kérdés? Elvégre mindenki tudja, vagy nem?

Azt biztosan tudjuk, hogy egyre többen vágynak rá, bár ez nem egy új hullám, mindig is így volt. Mondhatni sikk, hogy „vezető akarok lenni”. Milyen „menő” dolog, ha valaki vezető, „majd én megmondom a tutit” gondolatok és szinonimáival bőven találkozom.

De vajon tudják azok akik ezek szeretnének lenni, hogy ez  mivel jár, mi van mögötte? Mi az súly, felelősség, ami rajta van egy vezetőn. Mi az a feladat komplexitás, amivel mindennap szembe kell néznie, sőt briliánsan meg is kell oldania.

Hol van vezető?

Vezető van mindenhol, függetlenül attól, hogy kis csoportban keressük vagy nagyban, a családban vagy az osztályteremben, a vállalatokban vagy nonprofit szférában.

Akkor hát mi alapján ismerjük fel őket? Nem mindig olyan a vezető, amilyennek képzeljük. Nincsenek könnyen azonosítható testi vagy viselkedésjegyeik. Nem mindig az a vezető, aki annak látszik, sőt, nem is látszik mindig vezetőnek, aki pedig az.

De még mindig nyitott a kérdés, hogy ki a vezető? Sajnos még a vezetéstudományi könyvekben is több megközelítés és fogalom van:

– A vezető az a személy, aki csoportja tagjainak munkateljesítményéért felelős. [2] Csak olyanok vannak, melyek levezethetők a teljesítményért való felelősségből? Csak a beosztottjai munkateljesítményéért? A csoporttagok egymás teljesítményéért nem lehetnek felelősek? Esetleg más csoportok vagy más csoporthoz tartozók teljesítményéért?

– A vezető az, aki összehangolja és felügyeli mások munkáját, hogy a szervezeti célok teljesülhessenek. A vezető munkája nem a saját eredményeiről szól, hanem mások segítéséről abban, hogy munkájukat elláthassák. [3] Itt viszont a felelősség hiányzik. A vezetői eredményesség megfogalmazásában a felettesek szempontja (ti. a feladatok teljesülése) jelenik csak meg a magyarázatban, de a másik két fontos szempont – a munkatársaké és a szervezeté – nem. Ráadásul azzal, hogy a lehetséges célok közül kiemelik a szervezetieket, azt az érzést keltik, hogy a vezetés csakis valamely formális (jogilag meghatározott) állapot lehet.

– A vezetők érik el, hogy a dolgok megtörténjenek a vállalatnál. Az eredeti üzleti ötlettől kezdve a működtetéséhez szükséges erőforrások megszerzésén és felhasználásuk legjobb módjának meghatározásán át az emberek kezeléséig a vezetők [minden téren] felelősek a vállalat sikeréért vagy bukásáért. A vezetők döntései határoztatják meg, mit 292 tesz a vállalat és milyen jól fog teljesíteni.[4] Ez a definíció már jóval erősebben hangsúlyozza a vezető feladatainak komplexitását, mint az előzőek – de még mindig inkább arra keres, választ, MI a vezető, és nem arra, KICSODA.

(forrás: Andrew J. DeBruin: Essentials of Management (Cengage, 2012) p. 2. [3] Stephen P. Robbins és Mary Coulter: Management (Prentice Hall, 2012) p. 5. [4] James L. Burrow, Brad Kleindl és Kenneth E. Everard: Business Principles and Management (Thomson South-Western, 2008) pp. 270f.)

Kiegészítés képpen megjegyezném, hogy aki egy adott csapatot vagy teamet irányít az a vezető. Aki „csak” egy terület felelőse nem vezető!

 

Jó vezető, rossz vezető? Tényleg ennyire egyszerű lenne meghatározni? Egy jelzővel lehet illetni és akkor is mindenki ugyan arra gondol?

Nem így van. A „jó” és „rossz” egy szubjektív fogalom és mindenkinek más elképzelése, tapasztalata és vágya van ezzel kapcsolatban.

Mindenkinek saját megítélése, hogy ki-mit keres egy vezetőben, vagy kivel szeretne dolgozni. Talán még fontosabb kérdés, hogy aki erre a vágyott pozícióra vágyik, hogy VEZETŐ legyen, vajon rendelkezik azokkal a készségekkel, kompetenciákkal, ami predesztinálja, hogy VEZETŐ legyen.

Azt hiszem mind a munkavállalónak, mind a munkaadónak egy win-win helyzet, ha jó a Vezető (akár felső-, vagy közép vezető), hiszem egy Vezető is meghatározó szerepe a dolgozói sikernek.

….és jöjjön a legbelső kérdés, vajon miért akarsz Vezető lenni? Mi az, ami hajt  téged?

Itt is tökéletesen megállja a helyét az a mondás, hogy amit szívből akarsz és teszel is érte, akkor azt biztos sikerre viszed.

De nem egyszer szembe jön és „rádumál” az EGO, hogy „Halló, halló Neked vezetőnek kell lenned, mert akkor vagy valaki!”

Megsúgom ez a gondolat rossz tanácsadó.

Engedd meg, hogy ezt is egy konkrét, valós példán mutassam meg:

10 évvel ezelőtt egy Ügyfél azzal keresett meg, hogy jó-jó a munkahelye, de vezető akar lenni. Előrébb akar jutni a ranglétrán. Nagyon pozitív törekvés, hogy valaki fejlődni akar.

Természetesen az első kérdések egyike volt, hogy Miért? Miért vonzó számára a Vezetői beosztás?

Mesélt a karrier útjáról és eddigi szakmai pályafutásáról. Visszajelzések alapján kiváló szakember és kiemelt minőségben végzi el a feladatait.

Ez szép és jó, de a MIÉRT? Elsőre túl sablonos volt a válasz: „Már tudok annyit”, „Már van annyi tapasztalat” stb. Egy – két coaching játék segítségével fény derült a legmélyebb indokra. „Apám azt mondta: Fiam, Te senki vagy, amíg nem vagy vezető!

Összeszorult a gyomrom és azt kérdeztem, hogy „TE is Vezető akarsz lenni?” Természetesen „igen” volt a válasz. De valójában mindketten tudtuk, hogy az igazi válasz a „nem”. De sajnos az is lehetséges, hogy annyi ideig ebben a szellemben élt, hogy nincs is más választása.

Fel sem mérte, hogy mekkora súlya és felelőssége van egy vezetőnek, csak megfelelési kényszer volt benne.

Átbeszéltük a gyakorlati megoldó kulcsokat és szépen, folyamatosan haladtunk előre.

Szerinted megkapta a cégnél a vezető beosztást? Igen.

Boldog volt? Igen.

Kinek szólt először? Az Édesapjának.

Felejthetetlen az, a csillogás az Ügyfél szemében, hogy végre elismeri az Apja. Utána rendszeresen kapott az Apukájától leveleket, hogy kell egy osztályt vezetni…..

A kezdeti öröm után elkezdte érezni a súlyt, a felelősséget és hogy bizony a Vezetőnek a szakmáján túl az emberekkel, targetekkel, motivációval, eredmények prezentálásával is kell foglalkozni.

Szerinted látszik, érződik ha valaki nem csinál valamit szívből? Nagyon is.

Neki a hatalom és az Édesapja elismerése volt fontos, a mögöttes, hétköznapi tartalom már nem kellett.

Ezt munkatársai rendre visszacsatolták neki, hogy elégedetlenek.

Valójában a cégnél beöltött szerepét felcserélte egy újra.

Régi szerep: Mindenki (vezetők, munkatársak) által elismert szakember, munkatárs volt, akivel jó volt dolgozni és magas minőségű munkát adott ki a kezéből.

Új szerep: A Vezető, akit nem ismernek el és semmilyen értéket nem ad az osztálya működéséhez.

Megérte? Kérdéses, a valós igaz választ csak Ő tudja.

Nagyon fontos a jó szakember, rutinos szakember, tapasztalt szakember DE, NEM egyenlő azzal, hogy Vezető!

Itt is hatalmas létjogosultsága van a reális célkitűzésnek, hiába akarok valaki lenni, ha nincs bennem alázat, fejlődés, tanulási szándék, sőt azon képességek hiánya, ami által sikeres lehetek az adott szakmában.

Gyönyörűen megmutatja ez a példa is, hogy ÖNISMERET ÉS CÉL nélkül elindulni nem jó, sőt káros is lehet.

Nézz mélyen a tükörbe, hogy vajon jó helyen vagy?

A másik oldalt se felejtsük, hogy ha vezetőnek születtél ne hagyd elnyomni magadat! Váltsad valóra az álmaidat a realitások és paramétereidnek megfelelően.

Tanulj fejlődj és meglesz az eredmény! Hiszen a befektetett energia nem vész el, hanem eredménnyé alakul.

Számodra milyen a NAGYBETŰS VEZETŐ? Ki az akivel legszívesebben dolgozol együtt?

Én szerencsés vagyok, mert 21 éves munkatapasztalatom alatt dolgozhattam és mai napig dolgozom olyan VEZETŐKKEL, akikre felnézek, mert olyan ember, jellem, vezetői kompetenciák vannak bennük, ami által hitelesek mint szakemberek és vezetők. Akik az emberi mivoltuk mellett a biztonságot, megbízhatóságot és nyitottságot jelentik az embereik számára, akik követik és elérik az eredményeket. Akik támogatják a fejlődésed és meglátják az értéket. Kiváló vezető mellett hatalmas fejlődést lehet elérni, persze ehhez kell jó alany is. Akik nem egy földhöz ragadt megoldásban gondolkodnak, hanem nyitottak az új ötletre.

Van nehéz napjuk?

Sokszor látom, hogy egy-egy döntés milyen széles látkört, komplex megoldó kulcsot kíván, de soha nem tévesztik szem elől a célt, hogy meglegyen a win-win helyzet, hogy az emberei elégedettek legyenek és a meghatározott KPI-ok is meglegyenek.

Mi motiválja Őket?

Az értékteremtés, ami magukkal szembeni elvárás!

Köszönöm nekik a közös munkát és azt a bizalmat, amit én is megkapok Tőlük!

 

Akár vezető vagy akár nem, a legfontosabb, hogy megtaláld azt a hivatást, ahol boldog vagy. Amikor a nap végén azt tudom mondani, hogy ma is jó napom volt és van/volt eredménye a munkámnak, ami közelebb visz az aktuális célomhoz.

 

Keress bizalommal, hogy megtaláld célodnak, személyiségednek megfelelő hivatást.
Cél és Önismeret alapú karrier tanácsadás és karrier coaching.

 

Támogatni tudlak a két alap pilléren túl:

  • állás hirdetés és önéletrajz/motivációs levélösszhangjában,
  • bértárgyalási technika,
  • állásinterjúra valófelkészítés

 

VÁLTOZTASS! Éld a jelent, tedd le a jövőd alapjait, hogy holnap már a céljaidnak tudj élni!” (JobTraining)

http://www.jobtraining.hu

#jobtraining #valtoztass #munkahely #siker #karrier #sajatkarrier #coach #karriercoach #valtozas #onismeret #cel #csinaldaztamitszeretsz # #allasinterju #bertargyalashaladas #fejlodes #boldogsag #imadomahivatasom #vezeto #hivatas #jovezeto #rosszvezeto

 

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük