Színes gallérok a munkaerő piacon

Több álláskeresőm is kérdezte, hogy olvasta, hallja a „fehér galléros”, „kék galléros” kifejezést, de mit is jelentenek ezek? Ennél „színesebb a paletta”, hiszen nem csak ez a két szín van.
Íme a jelentésük:

#feher
Fehér galléros: szellemi munkát végzőt nevesítik. Magasabban kvalifikáltak. Területei a teljesség igénye nélkül: banki, gazdaság, marketing, pr stb.

#kek
Kék galléros: fizikai munkaköröket jelenti, – szak-, betanított- és segédmunkások.

#pink
Pink galléros: Ez azokat a munkákat takarja, ahol a nők vannak többségben, azok a szakmák sorolhatók, amelyekben magas a női dolgozók száma, például a babysitter, kozmetikus, fodrász, személyi asszisztens, recepciós, védőnő vagy az óvónő munkakörben. De már egyre jobban elterjed a kommunikációs, emberi erőforrás területén dolgozók, ahol van előre lépés, továbbá használják az egyéni vállalkozó hölgyekre is akik a szolgáltatás területén dolgoznak.

#arany
Arany gallérosok: Magasan képzett, vezetői képességekkel rendelkezik, mindennél fontosabbnak tartja a vállalat jövedelmezőségét, vagyis ők a sikeres menedzserek, akik a többi gallérost irányítják

#zold
Zöld gallérosok: Munkájukkal a környezet megóvását célozták meg. Ilyenek például a környezetvédelemmel foglalkozó tanácsadók, tanárok és jogászok, megújuló energiát felhasználó mérnökök és építészek, őstermelők, biogazdálkodók.

Keress bizalommal, hogy megtaláld célodnak, személyiségednek megfelelő hivatást.

VÁLTOZTASS! Éld a jelent, tedd le a jövőd alapjait, hogy holnap már a céljaidnak tudj élni!” (JobTraining)

Related Posts