Speciális állásinterjú típusok

Az alábbi blog bejegyzésben már olvashattál az állásinterjú típusokról.

http://www.jobtraining.hu/blog/allasinterju-tipusok

De ezeken kívül még vannak olyan speciális típusok, amiket jó, ha ismersz. Ezeken ritkábban alkalmazzák, de igen is megjelenik a gyakorlatban ezek is.

Stressz interjú

Az interjúztató arra kíváncsi, hogy a jelölt, hogyan viselkedik stressz helyzetben. Célja kizökkenteni a jelöltet, hogy megnézzék hogy kezeli a feszült eseteket. Lényeg, hogy lássák mennyire vagyunk kiegyensúlyozattak. Jellemző erre az interjúra, hogy félbeszakítják a jelöltet, ingerültek, kényelmetlen, nyomott légkört teremtenek.

Csoportos interjú (Assessment Center vagy röviden AC)

A csoportos interjún (Assessment Center) egyszerre több jelölt, általában 6-8 fő vesz részt. Különböző egyéni és csoportos feladatokat kell megoldani. A leendő munkatárs napi feladatai kerülnek terítékre, bemutatva a leendő feladatokat gyakorlati szempontból. Időtartama általában fél vagy egy nap.

Idegen nyelvű beszélgetés

Ha fontos az idegen nyelv ismerete, az interjún ezt is tesztelhetik. Megkérhetnek például, hogy a szakmai hátteredről vagy a hobbidról az elvárt nyelven beszélj. Az interjú közben válthatnak idegen nyelvre! Szituációs feladatok Értékesítői munkakörnél például megkérhet az interjúztató arra, hogy „add el neki” az óráját. Ilyenkor el kell játszanod a szituációt, amiből a készségeidre, szakmai ügyességedre fognak következtetni.

Szokatlan kérdések

Például: „Mesélj el egy történtet” (jelölt milyen területet választ, mennyire kreatív, váratlan kérdést kap, hogy áll össze a fejében a válasz), vagy „Mondjon valami vicceset” (a humorérzék az élet minden területén fontos!), „Fölkel és egy zsiráf van a kertjében mit tesz” (megint a kreativitás, rátermettség mércéje lehet)! Bármilyen szokatlan egyedi kérdést tegyenek, fel ilyenkor őrizd meg a lélekjelenlétedet, és válaszolj kreatívan!

Te már részt vettél ilyen interjúkon?

Sikeres álláskeresést!

Related Posts