Bemutatkozás

Tudod már mit szeretnél. Találtál egy álláshirdetést, amit úgy éreztél Rád szabtak. Van állásra szabott önéletrajzod és motivációs leveled! A várva várt telefon is megérkezett, hogy szeretnének behívni egy állásinterjúra. Gondolod, végre, igen sikerült!

Én is ilyenkor csak gratulálok, hogy az első szűrőn átmentél, de még hátra van az a bizonyos interjú vagy akár több interjú is!

Hogy készülsz Te fel az interjúra? Mert bizony arra is kell készülni!

A legfontosabbak:

  • Tudd meg minél többet a cégről, ahova mész! 
  • Elevenítsd fel, hogy mit kértek az álláshirdetésben (bizony ha többre adtad be, akkor összemosódhatnak az információk)!
  • Tudd Te mit szeretnél, legyél magadból a legfelkészültebb!
  • Tudd miből tudsz engedni és miben nem tudsz kompromisszumot kötni!

Mindenki mondhatja, hogy alapvető, de sajnos nem mindenkinek, így írom, hogy mindig tiszta, rendezett ruhába érkezett az interjúra és pontosan! Sőt tovább megyek a gondolataid is rendezettek legyenek!

Nem baj, ha 5-10 perccel előbb érkezel. Sőt várakozás alatt meg is figyelheted, hogy jövendő munkahelyed légköre milyen.

Az első mozdulat a kézfogás és bemutatkozás. Légy határozott és kedves. A mosollyal soha nem lehet tévedni!

Nagyon sokan vannak, akik izgulnak az interjún, hiszen nem egy mindennapi élethelyzet és ahogy már több ízben is írtam, a jövődről tárgyalsz. Tehát fontos Neked az interjú.

Muszáj úrrá lenned az izguláson, hiszen ezzel sokat ronthatunk! Nem az igazi énünket ismerik meg, holott lehet hogy egy fantasztikus szakember vagy, de az idegesség, a stressz veszi át a hatalmat.

Kezed mindig legyen az asztal felett és az interjúztatóra és magadra figyelj! Sőt ha könnyebb Neked, vegyél tollat, papírt elő és írd fel a fontosabb részeket.

Kézfogás után el is kezdődik az interjú. Az indító kérdés a legtöbb esetben, hogy „Kérem mutatkozzon be”.

A kérdést többek között azért teszik fel, hogy megtudják, milyen összeszedetten a lényegre koncentrálva tudod magad bemutatni. Tehát ne azzal kezdjük, hogy „Kiss Mária vagyok, van két macskám és szeretem a fesztiválokat”.

Mutatkozz be, mond el milyen szakképesítéssel rendelkezel és foglald össze szakmai pályafutásodat, itt is az adott állásra szabva, azaz azokat domborítsd ki az önéletrajzodból szóban, amit az adott állásnál kérnek.

Ha tudod mit tudsz, és tudod mi a célod nem tudsz hibázni!

Sok sikert!

Related Posts