Állásinterjú típusok

Az állásinterjúknak több típusa van. Többek között cégtől, beosztástól, földrajzi elhelyezkedéstől függhet, hogy melyik cég melyiket alkalmazza! Az alábbiakban több féle csoportosítással szeretnélek megismertetni, hogy tudd milyen állásinterjú típusokkal találkozhatsz! Tudod nagyon fontos, hogy felkészült legyél! Tehát legyél ebből is az!

Általános

Ez az interjúk leggyakoribb típusa. Nagyobb cégeknél hr szakemberek tartják, kisebb cégeknél pedig a cégvezető. Célja, a személyes bemutatkozás. Megismerjék személyes tulajdonságaid, motivációd, munkamorálod. Illetve kitérnek a szakmai kérdésekre is. Vannak olyan interjúk, ahol a személyes bemutatkozás az első körös interjú és a szakmai kérdések pedig a második körben nyernek nagyobb teret. Itt a cél a szakmai tudásod felmérése. 

Az állásinterjúk típusát kategorizálhatjuk az alapján is, hogy helyileg hol történik.

Céges

Ha a cég maga végzi az interjúztatást, akkor a cégnél történi az interjú. Így már is van betekintésed, hogy a leendő munkahelyed milyen! Sőt az interjú előtti várakozási időben láthatod és hallhatod a kollegák beszélgetését, amiből ízelítőt kaphatsz az ottani munkahelyi légkörből.

Személyzeti tanácsadó / Fejvadász cégnél

Ha a munkaerő felvételt külsős HR tanácsadó cég segítségével bonyolítják le, akkor első alkalommal az ő irodájukban lesz az interjú. A beszélgetés után a tanácsadó dönti el, hogy átjutottál-e az első szűrőn, ha igen a következő interjú már a megbízóval lesz.

Hány állásinterjún át vezet az út az állásig?

Egy körös állásinterjú

A cég egyetlen interjút szervez minden jelölttel, ami után ki is választják a leendő kollégát. A beszélgetésen minden fontos kérdés elhangzik, és a szükséges képességek felmérése is megtörténik. Ebből a típusból szerencsére már egyre kevesebb van és a többkörös állásinterjúkon esik át a jelölt. Úgy gondolom, hogy ez mindkét félnek hasznos, hiszen két külön időpontban találkoznak így még több információt kaphatnak egymásról a munkaadó és a jelölt is.

Több körös állásinterjú

Az esetek nagy részében a kiválasztási folyamat több részből áll. A jelöltek először a HR-essel, vagy kis cégnél a cégvezetővel, majd egy vagy több szakmai vezetővel találkoznak. 

Hány kérdező lesz?

Állásinterjú egy interjúztatóval

A legtöbbször az első interjún egy interjúztató vesz részt a találkozón. Ő teszi fel a cég számára fontos kérdéseket, és a jelölt által feltett kérdésekre is ő válaszol.

Állásinterjú több interjúztatóval

Előfordulhat, hogy a személyes találkozón két vagy több interjúztató is részt vesz a cég részéről. Ilyenkor mindannyian kérdezhetnek, de az interjú irányítását az egyik koordinálja csak. Akár az első interjún is lehet hogy többen vannak, de a második körben szinte biztos!

Milyen formában történik az interjú?

Telefonos interjú

A telefonos interjúnak két típusa van. Az első eset, amikor a jelentkezők előszűrésére használják, a második pedig, amikor az interjúztató távolléte miatt a személyes találkozót helyettesíti.

Személyes interjú

A jelentkező és az interjúztató(k) személyesen találkoznak – ez a legelterjedtebb. Legtöbbször a munkaerőt kereső vállalat vagy a külsős tanácsadó cég irodájában. A végső kiválasztás csak úgy történi meg, hogy legalább egyszer találkozik a két fél!

Videó interjú

Legtöbbször Skype interjút jelent videó kamera használatával. A jelölt otthonról is bekapcsolódhat, és az interjúztató is bárhol lehet. A résztvevők nem csak hallják, hanem látják is egymást. Leginkább külföldi állások kapcsán bevett módszer.

Az állásinterjúkat csoportosíthatjuk a felépítése alapján is. Lehet strukrúált vagy beszélgetős!

Strukturált interjú

A strukturált interjún jól megszokott kérdések hangzanak el. A kérdések sorrendje, és az interjú menete is nagyjából kiszámítható. Kezdődve a jelölt személyes bemutatkozásán át, az előző helyeken végzett feladatokon át, egészen hozzáállás, motiváltság, szaktudáson át. Itt a jelölt bemutatkozása kérdezése után, a cég mutatja be a céget, feladatokat, elvárásokat, majd a kérdéses részeket tisztázzák. Illetve a végén nagyon fontos, hogy mikor melyik fél, milyen formában fog jelentkezni! Ha esetleg ezt ki is hagyná az interjúztató, Te mindenképpen kérdezzél rá!

Beszélgetős interjú

Általában szakmai vezetők és felsővezetők alkalmazzák. Szakítanak a megszokásokkal, és úgy alakítják az interjút, mintha az valóban egy kötetlen beszélgetés lenne. Itt inkább az ember, a személyiség megismerése fektetik a hangsúlyt. Bizalmi pozícióknál rögtön lehet, hogy ilyen típussal fogsz találkozni. A legtöbb pozíció kapcsán viszont a felsővezetőkkel való találkozás az utolsó lépés. Amikor már a hr-es/szakmai kollegák a teljes előszűrést megtették, akkor a cégvezetőt, „már csak” az ember érdekli, hogy milyen, hiszen nem mindegy, ki az akivel napi szinten együtt kell dolgozni!

Te milyen típusú állásinterjúkon vettél már részt?

Sikeres álláskeresést!

Related Posts